Kohti parempaa

Loppiaisen tapahtumat Yhdysvalloissa järkyttivät ihmisiä laajasti. Kongressitalon valtasi väkivaltainen joukko presidentti Trumpin kannattajia, heikot turvatoimet yllättivät ja väkivallan uhka oli todellinen. Moni muistaa toivon ilmapiirin vuonna 2009, jolloin Barack Obaman valittiin Yhdysvaltain presidentiksi. Muutos ilmapiirissä tuntui tapahtuneen nopeasti ja juuri virkaan astuneella presidentti Joe Bidenillä on edessään paljon työtä tilanteen korjaamiseksi.

Tiedämme, että vihapuhe, ennakkoluulot ja pelko ovat väkivallan rakennusaineita. Globaalissa maailmassa myös liikkeet ovat globaaleja. Suomessakin ollaan huolissaan vihapuheen ja rasistisien asenteiden yleistymisestä ja vaarallinen salaliittoteoria QAnon on rantautunut myös tänne. Voisiko jotain vastaavaa tapahtua Suomessa ja miten voimme sitä ehkäistä?

Sosiaalinen media vaikuttaa nykyään voimakkaasti viestintäämme ja etenkin siihen, millaiset viestit leviävät tehokkaimmin. Algoritmit vahvistavat herkästi juuri vihantäyteistä viestintää. Esimerkiksi jokainen somessa toimiva vaikuttaja tietää, että reagoiminen päivitykseen vihanaamalla varmistetaan päivityksen näkyvyys paljon tehokkaammin kuin peukulla. Algoritmeihin on siis puututtava. Mutta tämä ei yksinään riitä, vaan keskusteluun osallistujien ja moderaattorien on yhdessä torjuttava vihapuheetta ja syrjiviä tai rasistisia kommentteja.

Suomella on monia väkivaltaista radikalisoitumista ehkäiseviä tekijöitä, kuten hyvinvointiyhteiskunnan tarjoama koulutus, terveyspalvelut ja hoiva sekä julkinen tiedonvälitys. Niiden ylläpitäminen ja vahvistaminen tulee olla päättäjien, myös meidän paikallispäättäjien, tärkeimpiä prioriteetteja. Päätökset on tehtävä ihmistä ajatellen, jotta ei luoda kasvualustaa vihalle ja katkeruudelle.

Asenteiden jyrkkeneminen ja muutos yhteiskunnan ilmapiirissä ei tapahdu hetkessä, vaan pienin askelin, joihin ihmisluonto tapansa mukaan helposti tottuu. Korona-ajan eristys on osoittanut, kuinka valtava merkitys ihmisten välisillä kohtaamisilla on. Kohdataan siis toisemme arvostavasti ja kunnioittaen niin livenä kuin somessa!

Saara Huhmarniemi